Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Tedavisi
Sinüzit, sinüslerdeki dokularda oluşan şişlik ve yangılardır. Normalde içi hava dolu olan sinüslerin tıkanması sonucunda doku sıvısı boşlukta birikmeye başlar, bu sıvıda oluşan bakteriler, virüsler ve mantarlar ise enfeksiyona sebep olur.
Sinüslerin tıkanmasına sebep olan başlıca etkenler soğuk algınlığı, nazal polip (burun eti), alerjik nezle ya da septumdeviasyonudur (burun orta bölmesinin eğriliği).
Sinüzitin farklı türleri bulunur;
• Akut Sinüzit: Ani başlayan, burun tıkanıklığı, akıntısı ve yüz ağrısı gibi soğuk algınlığı belirtileri gösteren ancak 4 hafta ya da daha az bir sürede geçen sinüzittir.
• Subakut Sinüzit: 4 haftadan daha fazla, 8 haftadan daha az süren sinüs iltihabıdır.
• Kronik Sinüzit: 8 hafta ya da daha fazla süren sinüzitlerdir. Bu sırada akut ataklar gelişebilir.
• Yineleyen Sinüzit: Bir yıl süresince olup her biri birkaç gün süren ve dörtten fazla akut atak geçirildiği durumlardır.
Kimler sinüzit olur?
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon insanda farklı şiddetlerde kendini gösteren, önemli bir hastalık olan sinüzitin aşağıdaki kişilerde oluşma ihtimali daha yüksektir:
- Soğuk algınlığı nedeniyle gerçekleşen mukoza şişmesi
- Gözyaşı kanallarının tıkanması
- Nazal polipler
- Bağışıklık sistemini zayıflatacak ilaç kullanımı ya da hastalık nedeniyle burunda enfeksiyon riskinin artması
- Çocuklarda yaygın çevresel faktörler örneğin alerji, başka çocuklardan kapılan hastalık, emzik, sırt üstü uzanırken biberondan içme, dumanlı ortamda bulunma.
- Yetişkinlerde ise genellikle sigara
Akut Sinüzit’in belirtileri nelerdir?
Başlıca belirtileri:
- Yüzde ağrı ve basın hissi
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Koku duyusu kaybı
- Öksürük / tıkanma
Bunlara ek olarak gerçekleşebilen diğer belirtiler:
- Ateş
- Ağız nefes
- Yorgunluk
- Diş ağrısı
Kişide bu belirtilerden en az ikisi görülüyorsa ve buna ek olarak burun akıntısı kalın ve yeşilse akut sinüzit tanısı konabilir.
Kronik Sinüzit’in belirtileri nelerdir?
8 hafta ya da daha fazla bir süre boyunca aşağıdaki belirtilerin görüldüğü bir kişi kronik sinüzit olabilir.
- Yüzde tıkanıklık ve dolgunluk hissi
- Burun tıkanıklığı
- Burun boşluğunda iltihap
- Ateş
- Burun ve geniz akıntısı
Bunlara ek olarak:
- Baş ağrısı
- Ağız kokusu
- Yorgunluk
- Diş ağrısı
Sinüzit tanısı nasıl koyulur?
Sinüzit tanısı konurken semptomlarınızı inceler ve fizik muayenenizi yaparız.
Başlıca muayene yöntemi nazal endoskopidir. Nazal endoskopiyle burun kanallarını ve sinüsleri görsel olarak ayrıntılı bir şekilde inceleriz
Kontrolde sinüslerinize baskı uygulayarak ağrı veya hassaslığa bakarız. Ayrıca paranazal sinüslerde şişme olup olmadığına bakmak için dişinize hafifçe vurabiliriz.
Diğer tanı koyma yöntemlerindeyse mukus örneği alma, bilgisayarlı tomografi, alerji testleri, kan testi uygulanır.
Ameliyat gerekir mi?
Eğer antibiyotikler ve diğer ilaçlar sinüsleri açmakta yetersiz kalırsa ameliyat gerekebilir. Ayrıca sinüs problemine yapısal anormallikler (nazal polipler, burun orta hat eğriliği gibi) ameliyatı gerektirebilir.
Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında endoskop kullanılarak uygulanır. Çoğu hasta ameliyat sonrası 5 ya da 7 gün içerisinde normal aktivitelerine dönebilir. Tam iyileşmeyse 4 ila 6 hafta arasında gerçekleşir.
Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi, sinüzitin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Akut Sinüzit. Eğer basit bir sinüs enfeksiyonunuz varsa ilaç tedavisi öneriyoruz. Bu ilaçlar önerilen sürelerinin ötesinde (genellikle 4-5 gün) kullanılmamalıdır; aşırı kullanım sonucunda ters etki yaparak tıkanıklığın daha da artmasına sebep olabilir. Virüs kaynaklı sinüzitlerde dekonjestan ödem giderici ilaçlar, tuzlu suyla burun temizliği burun açıcı spreyler kullanılabilir. Ateş halsizlik sarımsı-yeşilimsi akıntı varsa antibiyotik tercih edilmeli, antibiyotiklerse semptomların tamamen kaybolması için düzenli olarak 10 -14 gün boyunca kullanılmalıdır.
- Kronik Sinüzit. Reçetesiz olarak satın alınabilen dekonjestanlar, tuzlu su içeren burun damlaları ya da spreyler de sinüzit belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir. Ancak önerilen sürenin ötesinde kullanılmamalılardır. Bunların yanı sıra hastanın durumuna göre antibiyotik ya da oral veya nazal (burundan sprey) steroid kullanmanız gerekebilir. Bu tedavilere rağmen şikâyetleriniz gerilemiyorsa doktorunuza başvurunuz.
Diğer Tedavi Seçenekleri
Sinüziti tetikleyici faktörleri belirleyip kontrol altına almak sinüzit tedavisinde atılabilecek ilk adımdır. Bakteriyel enfeksiyon durumundaysa antibiyotik kullanılabilir. Ancak antibiyotikler viral enfeksiyonlara karşı etkili değillerdir. Bu yüzden enfeksiyona sebep olan mikrobun bakteri mi, virüs mü olduğunu belirlemek çok önemlidir. Hastalığa sebep olan mikrobun mantar olma durumundaysa antifungal ilaçlar verilir. Eğer sinüzit alerjiyle birlikte geliştiyse antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra eğer bağışıklık sisteminiz zayıfladıysa immunglobulin (antikor) takviyesi yapılabilir. Kronikleşen yada sık tekrarlayan sinüzitlerde ilaç tedavisinden fayda görmezse bilgisayarlı tomografi ile sinüsler değerlendirilmelidir. Sinüs ağzını kapatan kronik iltihap, polip ya da kemik eğriliği varsa cerrahi planlanmalıdır.
Sinüzit tedavi edilmezse ne olur?
Tedaviyi geciktirmek ağrı ve rahatsızlığın gereksiz yere uzamasına neden olur. Oldukça nadir görünen bazı durumlardaysa, menenjit, beyin apsesi ya da kemik enfeksiyonuna yol açabilir.