Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Kulağın bakımı ve koruması nasıl yapılır?
Kulak zarı delikse kulağın içine su kaçırılmamalı, banyo yaparken kulak vazelinle sıvanmış bir pamuk parçası ya da diğer tıkaçlarla tıkanmalıdır. Market ve eczanelerde değişik boyutlarda kulak tıkaçları satılmaktadır. Yüzerken, tıkaçların düşebilme ihtimaline karşı ilave olarak bone giymek yararlı olur.
Orta kulak iltihabının ilaçla tedavisi nasıl yapılır?
Çocuklarda ve erişkinlerde oluşan orta kulak iltihaplarının çoğu virüs denilen mikroplarla olur, antibiyotik etki etmez. Ağrı kesiciler, grip ilaçları ve direnç artırıcılar kullanılır.
Ancak sarı yeşil renkli, kokulu akıntı ve bakteri denilen mikroplara ait diğer bulgular varsa mutlaka antibiyotik verilmelidir. Kulak ağrısı 1-2 günde geçebilir ancak iltihabın tam olarak iyileşmesi zaman alır. Genellikle antibiyotik kullanım süresi 5-7 gündür, ancak gereken durumlarda 2 haftaya kadar uzatılabilir. Antibiyotik tedavisinde sıklıkla “geniş spektrumlu” antibiyotikler tercih edilir. Ancak tekrarlayan, tam tedavi olamamış iltihaplarda kulak ve boğazdan kültür yapılarak mikrobun türü tespit edilir ve uygun antibiyotik verilebilir. Yakın takip ve kontrollerle tam olarak tedavi olduğundan emin olunmalıdır.
Ayrıca tekrarlayan ve kulak zarında delik kalan hastalarda, kulak içine damla ve toz olarak antibiyotikler ve şişlik azaltıcılar uygulanabilir.
Diğer tedaviler gerekli olabilir mi?
Çoğu orta kulak iltihabı uygun ilaç tedavisiyle düzelir. Bazı durumlarda kulak zarı çizilerek iltihap dışarı akıtılabilir. Bu hem ağrının hemen azalmasına hem de zarın parçalanarak delinmesini önleyerek iyileşmenin çabuk olmasına yardımcı olur. Hekim tarafından çizilen zar birkaç gün içerisinde kendiliğinden kapanır.
Alerjik burun ve boğaz hastalıkları sonucu sık tekrarlayan ve sıvı birikmiş olan orta kulak iltihaplarında alerjinin tedavisi yapılmalıdır.
Orta kulak iltihabının cerrahi tedavisi nasıl yapılır?
Orta kulak iltihabı, sürekli olarak mikrop barındıran kronik geniz eti ve bademcik iltihabı sebebiyle tekrarlayabilir. Bu durumda, geniz eti ve bademcik operasyonu gerekebilir. Beraberinde kulakta kalıcı sıvı birikmesi varlığında kulak zarına bir havalandırma tüpü takabilir. Bu tüp, orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitleyerek işitme azlığını ortadan kaldırır. Tüpler rahatsızlık vermez, iyileşme oluncaya kadar haftalar, hatta aylar boyu kalabilir.