Burnun Yapısı ve Fonksiyonları

Burnun Yapısı ve Fonksiyonları
Burun yüzün şekillenmesinde kişiye özgü sima oluşumunda önemli rol olmasının haricinde, çok önemli yaşamsal fonksiyonları vardır. Burnun en önemli fonksiyonu nefes almadır. Burun solunan havayı akciğerlere göndermeden önce ısıtır, nemlendirir mikroplardan arındırır. Bu fonksiyon havadan daha fazla oksijenin kana geçmesini sağlar. Eğer bu görev tam anlamıyla yapılamıyorsa burun tıkanıklığından bahsedilir.
Burun, soluk alıp vermekten başka koku almakta, sesin oluşumunda, östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağın havalanmasında, paranasal sinüslerin boşalmasında, tat almada, akciğerlere geçen havanın temizlenmesinde görev alır. Bu görevleri haricinde cinsel hayata da etkilidir. Özellikle aşağı omurgalılarda eşini bulma ve neslini devam ettirme fonksiyonuna sahip olan burnun bu fonksiyonu, insanda çok etkin değildir.
Burun boşluğu ortada septum adı verilen ve kıkırdak ile kemikten yapılı bir yaprakla ikiye ayrılır. Her iki tarafta konka adı verilen 3’er adet burun etleri bulunur. Özellikle bu etler damar yapısından zengin mukozaya sahiptir. Burun etleri erektil (büyüme-küçülme) yapıya sahiptir. Solunan havanın nemlendirilmesi ve ısıtılmasından sorumludur. Bu yapı sayesinde burun içinde fizyolojik bir döngü oluşur. Bir taraftaki burun eti şişer daha fazla iş yaparken diğer taraftaki et sönüktür. Bu döngü 2-3 saatte bir değişir. Bu olaya burun döngüsü (nazal siklus) denir. Aslında bu döngüyü normal bir kişi hissedemez. Bazı hastalıklarda (alerjik hastalıklar) ve yapısal bozukluklarda (burundaki orta hat kemik eğriliği) bu döngü bozulur. Kişi; bir sağ burun deliğim tıkanıyor, 1-2 saat sonra açılıyor sonra sol burun deliğim tıkanıyor diye tarif eder.