Bademcik İltihaplanmasında Nedenin Tespiti Nasıl Yapılır

Bademcik İltihaplanmasında Nedenin Tespiti Nasıl Yapılır, Burun Estetiği İstanbul

Bademcik İltihaplanmasında Nedenin Tespiti Nasıl Yapılır

Bademcik iltihaplanmasında nedenin tespiti tedavinin planlanması açısından çok önemlidir. Bilindiği gibi enfeksiyon bakteriler yada virüs dediğimiz iki türlü mikropla oluşabilir.  Her ikisinde deboğaz ağrısı, yutma güçlüğü, halsizlik kas eklem ağrıları gibi belirtiler ortaktır. Ama iki sininde tedavisi farklıdır. Özellikle antibiyotik kullanımı bakteriyel enfeksiyonda hızlı tedavi ediciyken viral enfeksiyonda etkisizdir. Bundan dolayı akılcı tedavide ayrım çok önemlidir.

Viral enfeksiyonda burun tıkanıklığı, ses kısıklığı, burun akıntısı , göz yaşarması gibi ek belirtiler sıktır. Bakteriyel enfeksiyonda ise hastalık hali daha ağırdır. Yani halsizlik kas eklem ağrıları ateş ve ağır hasta hali vardır. Boğaz ağrısı daha ağırdır. Hasta yutarken boğazıma bıçak saplanıyor gibi tarifler. Ateş her iki grup hasta da olabilir. Bazı virüsler mesela domuz gribi ateş daha ön planda ve dirençlidir. Onun için her ateşlenmede antibiyotik kullanılmamalıdır.

Her iki etkenin ayrımında muayene bulguları çok önemlidir. Bakteriyel enfeksiyonda bademcik üzerinde sıklıkla beyaz plaklar sarımsı grimsi akıntılar olur. Ama bazı virüslerle de bu bulgu görülebilir.  Muayene bulguları ve belirtiler doktorun tecrübesi ile virüs bakteri ayrımında çok faydalıdır. Gerekli hallerde bazı laboratuvar testleri yardımcıdır.

Özelikle laboratuvar tetkiklerinden  tam kan sayımı, c reaktif protein (crp) ve sedimantasyon bu iki etkenin ayrımında çok yararlıdır. Beyaz küre ve crp sedimantasyon yüksekliği birlikte olduğunda bakteriyel enfeksiyonu işaret eder. Boğaz kültürü, hızlı beta testi yada düşünülen virüse yönelik  hızlı testler tanıyı koymada altın standarttır. Direkt tanı koydurur.