Alerji Alerjan Nedir

Alerji Alerjan Nedir, Burun Estetiği İstanbul

Alerji (Alerjen) Nedir?

Alerji, Yunanca “değişik iş veya değişik reaksiyon” anlamına gelen bir kelime olup aşırı duyarlılık reaksiyonlarını anlatmak için kullanılır.

Alerji vücudumuzun değişik organ ve dokularında bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık oluşmasıdır. Alerjinin hastalık olarak adlandırılabilmesi için bu duyarlılığın vücuda zarar verir hale gelmiş olması gerekir. Alerjik hastalık bulguları ve tanısı alerjinin etkilediği doku ve organa göre değişir.

  • Burunda alerjik rinit,
  • Yutak ve genizde alerjik farenjit,
  • Bronşlarda ve akciğerde alerjik bronşit ve astım,
  • Gözde alerjik konjonktivite,
  • Ciltte alerjik dermatit vb. oluşur.

Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının azalmasıyla alerjik rahatsızlıklarda artış olmuştur. Avrupai yaşam tarzı, suni maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri insanların alerjenlerle daha fazla karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu da duyarlı insanların antijene daha kolay maruz kalmasına, duyarlılaşmasına ve alerjik hastalıkların sıklığında artışa neden olmaktadır. Alerjik şikâyetleriniz olmasa bile sıklıkla bir akrabalarınızdan, yakınınızdan, komşunuzdan “alerji olmuşum doktor ilaç başladı” gibi serzenişleri hepimiz duymuşuzdur.

Alerji nedir?

Alerjisi olmayan kişiler için doğal seyreden bağışıklık sistemi davranışının , "alerjisi olan kişilerde farklı tepki vermesidir." Bu durum "aşırı reaksiyon veya aşırı duyarlılık hali" olarak özetlenebilir. Normalde vücut savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi insanlar için zararlı olmayan birtakım maddelere yanıt verir. Bu yanıt sonucunda oluşan belirti ve bulgular alerjik rahatsızlığı oluşturur.

Alerjen nedir?

Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere, antijenlere "alerjen" denir. Bu maddeler solunum yoluyla alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddelerin alerjik reaksiyon geliştirebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığıyla parçalanması ve içinden "histamin" denilen maddenin çıkması sorumludur.

Alerjik hastalıkların sıklığı nedir?

Son yıllarda artış gösteren hastalıklardan biri de alerjik rahatsızlıklardır ki çağımızın hastalığı olarak nitelendirilebilir. Medeniyet arttıkça, toplumlar hijyene önem vermeye başladıkça alerji hastalarının sayısı artmaktadır. Alerji, dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında 6. sıraya yükselmiştir. Hasta sayısındaki artış yanında alerjinin türleri de gün geçtikçe artmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarında azalma oldukça bir diğer deyişle mikroplarla savaş kazanıldıkça alerjik hastalıkların görülme oranı artmıştır. Globalleşme, suni gıdalar, hava kirliliği, gıdalardaki katkı maddeleri, sigara içilmesi ve küresel ısınma alerjinin artışında ki temel nedenler olarak sayılabilir. Çağımızın sorunu haline gelen küresel ısınma nem ve sıcaklık artışıyla, alerjik hastalıklardaki en önemli etken olan polenlere ve ev tozlarına (akar) maruziyeti arttırmaktadır. Hastalığın türüne göre değişmekle birlikte alerjinin görülme oranı çocuklarda yüzde 10, yetişkinlerdeyse yüzde 5’tir. Daha çok gençlerin hastalığı olan alerjik nezlenin görülme sıklığıysa yüzde 15 ile 20'leri bulmaktadır.

Alerji kimlerde görülür?

Alerjik reaksiyon, yaş, cinsiyet, ırk veya sosyoekonomik statü farkı gözetmeksizin herkeste görülebilir. Genel olarak, alerjiler çocukluk çağında daha sık görülmekle birlikte ilk başlangıç her yaşta olabilir. Aynı zamanda tedaviden seneler sonra bile hastalık tekrar meydana gelebilir.

Alerjik hastalıklarda genel bulgular nelerdir?

Alerjik hastalıklar; göz, deri, solunum ve sindirim sistemi gibi birçok sistem ve organı etkilemektedir:

  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, kilo alamama
  • Solunum yolları bulguları
  • Saman nezlesi/Alerjik rinit (En sık görülen alerjik hastalık; hapşırma, su gibi burun akıntısı, burunda kaşıntı, tıkanıklık)
  • Alerjik sinüzit
  • Alerjik Konjonktivite (Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma)
  • Alerjik bronşit ve astım