Kemik Kırmadan Burun Estetiği

Kemik Kırmadan Burun Estetiği, Burun Estetiği İstanbul

Burun Estetiğinde Kırmak ya da Kırmamak!

“Rinoplasti işleminde kemiği kırıyor musunuz?” bu soruyu kaç kere duyduğumun sayısını unutmuşumdur ve bu pek çok cerrah için de geçerli bir durum. Kırma işleminin tamamen şehir efsanesi olduğunu söylemek doğru olmasa da yanlış bilindiğini söyleyebiliriz. Peki, nedir bu bahsedilen burun kemiğini kırma açıklayalım.

Burun estetiği ameliyatında düzeltilmeye çalışılan problemler genellikle ya kıkırdaktadır ya da kemikte. Kıkırdağın kemiğe göre düzensiz yapısı prosedürleri daha dolambaçlı bir hale getirebilse de kemikteki çoğu problem daha açık bir takım işlemle çözülebiliyor. İşte Osteotomi denilen yöntem burada karşımıza çıkıyor. Kırma olarak bilinen ancak aslında çeşitli metotlarla kemiğin kesilerek inceltildiği bu yöntem temel olarak 3 farklı durumda kullanılıyor:

1)      Geniş burun sırtını (burnun üst kısmını) inceltme: Burundaki tümsekler ve çıkıntılar kalından başlayıp dışarıya doğru incelirler. Bu tümsekler rinoplasti ile alındıklarında ise burun doğal olarak genişlemiş olur. İnceltmek için ise iki yandan kesme (kırma) işlemi uygulanır. Aksi halde açık çatı deformasyonu meydana çıkabilir.

2)      Burun kenarlarını (yüze yakın kısmı) inceltme: Burnun elmacık kemikleriyle birleştiği bölgeler arası mesafe fazla ise daraltma için osteotomi uygulanabilir. Amaç burun hatlarını önden daha iyi görünür duruma getirmektir.

3)      Deforme olmuş, çarpık burnu düzeltme: Kaza sonucu ya da doğuştan gelen bir bozukluk düzeltilirken burun kemiklerine şekil verilerek daha uyumlu bir pozisyon veriliyor.

Kırmadan burun estetiği yapmak mümkün mü?

Yukarıda bahsettiğim işlemlerin osteotomi uygulanmadan yapılması sadece düşük seviye problemlerde istenilen sonucu verecektir. Özellikle burun ucu kısmında ya da kıkırdak burun sırtında deformitesi olan burunlarda kırmadan burun estetiği yapılabilir. Hastaların en çekindiği kemik kırma işlemi her ameliyatta gerekli değildir. Gerekliliğini doktorunuz karar verir.  Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile gelen yeni teknikler osteotomiyi oldukça kolay ve güvenli bir hale getirmiştir.

Ultrasonik şekillendirme yeni yöntemlerin önde gelenlerindendir. Bu yöntemde kullanılan ultrasonik bıçak kemikte en üst seviye incelik ile şekillendirme yapılabilmesini sağlar. Klasik yöntemlere kıyasla ameliyat sonrası travma çok daha azdır; hasta ameliyat sonrasında birkaç gün içinde eski haline döner.

Başka nedenler söz konusu olduğunda ise durumunuza göre doktorunuz osteotomi gerekip gerekmediğine karar verir. Kalın bir cilde sahip kişide burun tümseği alındıktan sonra ek bir işlem gerekmeyebilir. Ayrıca bazı durumlarda dermal dolgu maddeleri yardımıyla çözüme ulaşılabilir.